Wykonanie
Szukacie przepisu na szybką i pyszną słoną przekąskę? Proszę bardzo: proste ślimaczki z
ciasta francuskiego z dwoma intensywnymi w smaku farszami. Pierwszy z nich jest pomysłem Heill, który pozwalam sobie tu przytoczyć :) Rozgrzejcie piekarnik i spróbujcie, jak nie macie w lodówce
ciasta francuskiego to i grzanki z tymi pastami będą pyszne :)PRZEKĄSKI Z
CIASTA FRANCUSKIEGOI wersja200g zielonych
oliwekŁyżeczka suszonej
bazyliiPół łyżeczki
oreganoZąbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę lub posiekany)4-5 "chluśnięć" (jak to inaczej określić? ;))
tabascoWszystkie składniki połączyć za pomocą blendera, food processora lub po prostu posiekać tak, aby powstała pasta z kawałkami
oliwek.II wersjakostka
fety6-7
suszonych pomidorów4 łyżki
oleju ze słoika z
pomidoramiKilka liści świeżej
bazyliiFetę rozgnieść widelcem, wymieszać z
olejem, posiekanymi
pomidorami i
bazylią.Płaty
ciasta francuskiego posmarować pastami, pamiętając o zachowaniu marginesu, aby ślimaczki się skleiły. Zwinąć w roladę i pokroić, wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) do zrumienienia.A jeśli macie trochę więcej czasu - wypróbujcie
drożdżowe tapas (klik!)