Wykonanie
Marchewkę powinno się spożywać w towarzystwie tłuszczu, w celu lepszego wchłonięcia witaminy A (retinolu), zawartej w tym pysznym, chrupiącym warzywie (uwaga, biol-chem się popisuje). Zawsze można dodać jeszcze kilka składników i jakoś z sałatki tworzy się ciasto :P
Banalne w wykonaniu, lekko piernikowe w smaku i naprawdę pyszne ;) co tu dużo opowiadać, pewnie duża część z Was zna ten smak, a kto jeszcze nie – niech koniecznie spróbuje! :)CIASTO
MARCHEWKOWESkładniki na formę o średnicy 20cm:2 duże
marchewki220g
cukru200g
mąki180ml
oleju3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonułyżeczka
gałki muszkatołowejMarchewkę zetrzeć na tarce (nie ma większej różnicy, czy na dużych czy małych oczkach) i wymieszać z
cukrem. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, dodać
marchewkę.
Jajka roztrzepać, dodać do masy marchewkowej i dolać
olej. Dokładnie wymieszać, wlać do natłuszczonej formy i piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Przepis dołączam do akcji: