Wykonanie
Składniki:puree z 3 dojrzałych
bananów1 kubek
mąki1 kubek
otrębów pszennych1
jajko1/4 kubka
oleju1/3 kubka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 kubka
suszonej żurawiny1/2 kubka
czekoladowych guziczków /chocolate chips/ - można je zastąpić posiekaną na duże kawałki dowolną
czekoladą.Do dekoracji
polewa czekoladowa i złote perełki dekoracyjne.W jednej misce trzeba zmieszać składniki suche /czyli
mąkę,
otręby,
proszek do pieczenia,
cukier,/, a w drugiej mokre /banany, jako, olej/. Następnie zmieszać obie masy ze sobą, dodać
żurawinę i guziczki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale spokojnie - tak ma być ;-) Wypełnić foremki do babeczek, wyłożone kolorowymi papilotkami i piec w temperaturze 180 st C przez ok 30 minut. Wyszło mi 20 babeczek.
Kiedy jesteśmy przy babeczkach, to warto zauważyć, że dużą rolę w pieczeniu babeczek odgrywa ilość ciasta wylewana do foremek. Jeśli wylejemy ciasto do 2/3 wysokości foremek , wówczas babeczki będą płaskie - takie jak moje. Jeśli jednak chodzi nam o to, by babeczki były wyrośnięte, wtedy trzeba wylać ciasto do 3/4 wysokości foremek i piec 5 minut dłużej niż podaje przepis.