ßßß Cookit - przepis na Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

nazwa

Wykonanie

Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu.
Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;)
Składniki :
150 g liści mniszka (bez łodyg)
300 g szpinaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1,5 litra wywaru warzywnego
pół szklanki 30% śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Zagotowujemy.
Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze szpinakiem do gotującego się wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 1o minut, następnie miksujemy, jeszcze raz zagotowujemy i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub grzankami.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/zupa-ze-szpinaku-i-mniszka-lekarskiego.html