Wykonanie
Gdy tylko na polach (i w sklepach) pojawiają się
truskawki, w moim życiu zaczyna się prawdziwa truskawkowa rewolucja,która w tym roku postanowiłam zamknąć w słoiczkach :)Dzisiaj coś dla Leniuchów :)Czyli ekspresowa
konfitura - idealna na osłodę każdej
pory dnia i... nocy! :)
Potrzebujemy:1 kg
truskawek250 g
cukru (lub więcej jeśli lubicie baaaardzo słodkie
konfitury)sok z 1/2
cytryny1 opakowanie
fixu do
konfiturKrok po kroku:
Truskawki myjemy, wybieramy tylko te jędrne i nienapsute, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki.
Truskawki wrzucamy do garnka i zasypujemy
cukrem - odstawiamy na 20-30 minut (jeśli jesteśmy mniejszymi leniuchami to na dłużej :)).Całość mieszamy z
fixem, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Doprawiamy
sokiem z cytryny.Trzymamy na ogniu kilka minut, aż
konfitura osiągnie pożądaną gęstość.Gorącą
konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygną.Smacznego! :)Życzę Wam żeby chociaż jeden mały słoiczek został Wam na zimę - chociaż wiem, że to nie będzie takie łatwe ;)