ßßß Cookit - przepis na Malibu

Malibu

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszne ciasto z odrobiną alkoholu ;-)
Jeśli ktoś lubi drink malibu lub jest fanem kokosu, to ciasto z pewnością mu zasmakuje!
Jest wyjątkowo delikatne, lekkie i nie za słodkie.
Po prostu przepyszne! :-)
Potrzebujemy (średnica 24 cm):
Ciasto:
4 jajka
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki 30 lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
2 kieliszki malibu (lub innego kokosowego likieru)
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
Poncz:
1/2 szklanki soku ananasowego (z kartonu lub z puszki)
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.
Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Do śmietany dolewamy malibu i dosypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
Jeden blat umieszczamy w tortownicy lub na paterze, ponczujemy go sokiem ananasowym, smarujemy polową kremu, nakładamy drugi blat, ponczujemy go i smarujemy resztą kremu. Obsypujemy płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/03/malibu.html