ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Jest to iście niebiańskie ciasto!
A dlaczego?!
Gdy go spróbujecie i zamknięcie oczy, to przeniesiecie się gdzieś w niebiosa... :)
Delikatny biszkopt z pysznym kremem kokosowym, to idealne połączenie,
które pozostaje w pamięci na baaardzo długo!
I na jednym kawałku się nie skończy - obiecuję! :)
Potrzebujemy (składniki na formę 23 x 23 cm):
Biszkopt:
1 szklankę mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki 30 lub 36%
1 tabliczkę białej czekolady
75 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
3 łyżki płatków migdałowych
2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)
2 kieliszki likieru kokosowego (o ile ciasto będzie tylko dla dorosłych ;) )
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej.
Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy.
Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy.
Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 250 ml śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.
Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, opcjonalnie dodajemy cukier puder.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodajemy również likier kokosowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Jeden blat ciasta wkładamy do formy, nakładamy na niego połowę kremu i wyrównujemy powierzchnie. Na kremie układamy drugi blat i wylewamy resztę kremu kokosowego.
Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/rafaello-niebianskie-ciasto.html