Wykonanie
Dzisiaj niesamowicie efektowne ciasto dla Was! :)Puszysty
biszkopt, soczysta
jabłkowa warstwa otulona z obu stron kremowym
budyniem, mięciutkie biszkopciki, pyszna
wiśniowa galaretka i korona z
bitej śmietany ozdobiona prażonymi wiórkami kokosowymi.Mniam! :)Ciasto jest czasochłonne, ale całkiem proste do przygotowania.Na pewno będzie idealnym dodatkiem na każdą rodzinną uroczystość ;)Tęcza wiosenna to przepis prawie wg siostry Anastazji - z moimi małymi poprawkami ;)Przede wszystkim zmieniłam proporcję składników na
biszkopt i zrezygnowałam z drugiej masy budyniowej na rzecz pysznej
bitej śmietany.Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)

Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):
Biszkopt:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru3
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2-3 łyżki
cukru1 łyżkę
masła1
zieloną galaretkęMasa budyniowa:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe3 szklanki
mleka2-3 łyżki
cukru100 g
masła (w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2
czerwone galaretki + 2 szklanki
wody1/2 paczki okrągłych
biszkoptów400 ml
śmietany 30%1 łyżeczkę
żelatyny + 1/3 szklanki
wody1/2 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżkę
cukru1 łyżkę
masłaKrok po kroku:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z
cukrem na
maśle. Wsypujemy
galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej
wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt:
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
żółtka. Następnie wsypujemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.W garnku zagotowujemy 2 szklanki
mleka, w trzeciej mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego
mleka wlewamy rozrobiony
budyń i gotujemy mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Ugotowany
budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy
masło z
cukrem i dodajemy zimny
budyń.Na przestudzony
biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę
jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa będzie stężała. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki. Tężejącą
galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
galaretki.Do rondelka przekładamy 1 łyżkę
masła,
wiórki kokosowe i
cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem
żelatynę i dokładnie mieszamy.Na stężałą
galaretkę wykładamy
bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego! :)

