ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś dla wielbicieli cynamonu! :D
Ale i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast cynamonu dodać można inną,
ulubioną przyprawę czy dodatek ;)
Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki,
które dobrze będą się czuły również w towarzystwie cukru pudru lub lukru
- wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;)
Dajcie się skusić! :)
Potrzebujemy:
500 g mąki pszennej
70 g cukru
100 ml oleju
1 szklankę mleka
25 g drożdży
szczyptę soli
70 g cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)
3 łyżeczki cynamonu
Krok po kroku:
Mleko podgrzewamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.
W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.
Smacznego! :)
Zobacz też:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/drozdzowe-slimaczki-cynamonowe.html