Wykonanie
Polak - Szwajcar dwa bratanki?Dlaczego by nie? ;-)Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane,ale zupełnie inaczej je przygotowują- chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-)Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do
mięsa.Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!* - ostry, jak noże Victorinox
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):5
ziemniaków150 g
wędzonego boczku1
cebula2
jajkapół pęczka posiekanej
natki pietruszkisólpieprzolej do smażeniaKrok po kroku:
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną
wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie
ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z
boczku tłuszczu.Do
ziemniaków dodajemy sporo
pieprzu, posiekaną
natkę pietruszki i podsmażony
boczek z
cebulą. Mieszamy dokładnie.Na patelni rozgrzewamy
olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.W tym czasie na drugiej patelni smażymy
jajka.Usmażony placek podajemy z
jajkiem sadzonym i
śmietaną.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w konkursie: