ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Polak - Szwajcar dwa bratanki?
Dlaczego by nie? ;-)
Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane,
ale zupełnie inaczej je przygotowują
- chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-)
Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa.
Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!
* - ostry, jak noże Victorinox
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
5 ziemniaków
150 g wędzonego boczku
1 cebula
2 jajka
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Krok po kroku:
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.
Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.
Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.
Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.
Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w konkursie:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/09/ostro-ciety-rosti.html