Wykonanie
Jakiś czas temu w moim koszyku sklepowym znalazł się
szczaw w słoiczku.Przypomniałam sobie o nim, kombinując co dobrego zrobić na obiad.I tak powstał projekt ZUPA SZCZAWIOWA! :-)

Potrzebujemy:
szczaw w słoiczku2 średniej wielkości
marchewki1 średniej wielkości
korzeń pietruszki2 średniej wielkości
ziemniaki2 l
bulionu150 ml
śmietany2 łyżeczki
mąki1
żółtkolistek laurowyKrok po kroku:
Marchewki,
pietruszkę i
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Do gotowego
bulionu dodajemy
listek laurowy,
marchew i
pietruszkę.Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.Po tym czasie dorzucamy
ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej
wody, łączymy ze
śmietaną i dokładnie mieszamy. Tuż przed wlaniem
śmietany do zupy hartujemy ją, aby zupa nam się nie zważyła (w osobnym naczyniu łączymy
śmietanę z ciepłą zupą, mieszamy i dodajemy do garnka. Ważne żeby ta mieszanina miała temperaturę zbliżoną do temperatury zupy.)Po kilku minutach dodajemy
szczaw i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.Gdy zupa lekko przestygnie energicznie wmieszajmy w nią rozkłócone
żółtko.Przed podaniem można udekorować
koperkiem i podawać koniecznie z
jajkiem :-)Smacznego! :-)

