Wykonanie
Ledwo co się spostrzegłam, a wrzesień minął… Mam wrażenie, że ledwie kilka dni temu wróciłam do pracy, a to było ponad miesiąc temu. Czas zaczął mi pędzić w ekspresowym tempie, a dni uciekają przez palce. Jednak najgorsza papierkowa robota za mną, wdrążyłam się ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia bloga :)Z tej okazji mam dla Was przepis na nieco babską pizze :) Składniki do jej przygotowania są nieco nietypowe, a mianowicie
szynka szwarcwaldzka,
niebieski ser pleśniowy,
orzechy włoskie i..
brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie.
Ilośc porcji: 4Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczeniaSkładniki ( na 2 małe okrągłe pizze):Na ciasto:300g
mąki170-200g
wody15-20g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwySzczypta
soliNa farsz:1
brzoskwinia6 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej1 duża kulka
mozzarelli100g
sera Gorgonzola2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichKilak liści
rukoliDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy
mąkę, dodajemy
sól oraz
oliwę i powoli dodając
wodę z
drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany
mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczkąPo około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je. Rozdzielamy na połowę i każdą krótko wyrabiamy na okrągłą pizze. Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej
oliwą. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinkę.Następnie układamy na wyrośniętym cieście
brzoskwinie pokrojoną w plasterki, pokrojoną na mniejsze części
szynkę, rozdrobnioną
mozzarellę i
ser pleśniowy. Na końcu posypujemy
orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 17-20 minut. Przed podaniem obsypujemy
rukolą i delikatnie skropiamy
oliwą. Smacznego :)