ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z dżemem

Mini serniczki z dżemem

nazwa

Wykonanie

Jest to deser, który urzekł nas swoich wyglądem, prostotą w wykonaniu oraz niesamowitym smakiem. Mini serniczki wykonuje się naprawdę szybko, a jedynym ich mankamentem jest konieczność czekania całej nocy, aż się odpowiednia schłodzą w lodówce. Jednak po tym czasie możemy delektować się wykwintnym, smakowitym deserem :)
Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia
Ilość porcji: 12
Składniki:
Na spód:
12 pełnoziarnistych herbatników
90g masła
Masa sernikowa:
250s sera ricotta
50g cukru pudru
Skórka z jednej cytryny
Sok z ½ cytryny
2 jajka
Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii
150ml śmietany kremówki
Wierzch:
Dżem truskawkowy
Ulubione owoce
Listki mięty
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy herbatniki i dolewamy masło, dokładnie mieszamy składniki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, a w te wykładamy masę herbatnikową (wychodzi około 1,5 łyżeczki na papilotkę). Dokładnie wyrównujemy wypukłą stroną łyżki i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ricottę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, jednym jajkiem i jednym żółtkiem oraz ekstraktem z wanilii. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką dżemu i ulubionym owocem. Smacznego
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/07/mini-serniczki-z-dzemem.html