Wykonanie
Jest to deser, który urzekł nas swoich wyglądem, prostotą w wykonaniu oraz niesamowitym smakiem. Mini serniczki wykonuje się naprawdę szybko, a jedynym ich mankamentem jest konieczność czekania całej nocy, aż się odpowiednia schłodzą w lodówce. Jednak po tym czasie możemy delektować się wykwintnym, smakowitym deserem :)Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczeniaIlość porcji: 12Składniki:Na spód:12 pełnoziarnistych
herbatników90g
masłaMasa sernikowa:250s
sera ricotta50g
cukru pudruSkórka z jednej
cytrynySok z ½
cytryny2
jajkaNiecała łyżeczka ekstraktu z
wanilii150ml
śmietany kremówkiWierzch:
Dżem truskawkowyUlubione
owoceListki
miętyW małym garnuszku rozpuszczamy
masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy
herbatniki i dolewamy
masło, dokładnie mieszamy składniki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, a w te wykładamy masę
herbatnikową (wychodzi około 1,5 łyżeczki na papilotkę). Dokładnie wyrównujemy wypukłą stroną łyżki i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy
ricottę z
cukrem,
sokiem i
skórką z cytryny, jednym
jajkiem i jednym
żółtkiem oraz ekstraktem z
wanilii. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na
herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką
dżemu i ulubionym
owocem. Smacznego