ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru).
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania
60ml letniego mleka
50g masła
2 żółtka
7g suchych drożdży (1 opakowanie)
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Łyżka spirytusu
Ziarenka z ½ laski wanilii
Masa makowa:
160g suchego maku
60g brązowego cukru
30g rodzynek
15g posiekanych orzechów włoskich
2 białka
Łyżka miodu
Łyżeczka aromatu migdałowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżki masła
1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy
Lukier :
1/3 szklanka cukru pudru
1 lub 2 łyżki ciepłej wody
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, układamy w naczyniu, przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Mak zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.
Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego lub podkładki. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/makowiec.html