Wykonanie
Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa
makową. Zdecydowanie polecam
mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony
cukru).
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Składniki:Ciasto:
Szklanka
mąki pszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego
mleka50g
masła2
żółtka7g suchych
drożdży (1 opakowanie)2 łyżki
cukruSzczypta
soliŁyżka
spirytusuZiarenka z ½
laski waniliiMasa makowa:
160g suchego
maku60g
brązowego cukru30g
rodzynek15g posiekanych
orzechów włoskich2
białkaŁyżka
mioduŁyżeczka
aromatu migdałowego1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżki
masła1/5 szklanki kandyzowanych
pomarańczyLukier :1/3 szklanka
cukru pudru1 lub 2 łyżki ciepłej
wodyMąkę pszenną mieszamy z suchymi
drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, układamy w naczyniu, przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Mak zalewamy wrzącą
wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru
wody.
Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do
mięsa.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego
maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite
białka.
Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego
boku nakładamy masę
makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego lub podkładki. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany
olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych
orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką
pomarańczy.