ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam!
Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie
Ilość porcji: 8 dużych
Składniki:
400g serka homogenizowanego waniliowego
400ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 gorzka czekolada
Opakowanie borówek
Kilka biszkoptów
Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/08/sernik-na-zimno-z-borowkami-w-ksztacie.html