Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z
borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia
czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam!
Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenieIlość porcji: 8 dużychSkładniki:400g
serka homogenizowanego waniliowego400ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
żelatyny2 łyżki
cukru pudru1
gorzka czekoladaOpakowanie
borówekKilka
biszkoptówBorówki myjemy pod bieżącą
wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki
wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder dodajemy do 300ml
śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż
śmietana będzie sztywna. Dodajemy
serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy
borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy
biszkopty. Całość umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną
serową półkule. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
gorzką czekoladę wraz z pozostałą
śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby
czekolada zastygła. Smacznego.