Wykonanie
Dzisiaj Światowy Dzień
Czekolady, a że z nas wielkie fanki tego zacnego wyrobu cukierniczego to nie mogłyśmy odmówić sobie przyjemności przyrządzenia z nim deseru. Forma tegoż deseru nie typowa: miseczki
czekoladowe przygotowane na balonach ukrywające pod
śmietanową pierzynką pyszne
owoce. Jeśli macie deficyty w zastawie stołowej lub zwyczajnie uwielbiacie
czekoladę to przepis dla Was!
Czas przygotowania: 60 minutIlość porcji: 5 deserówSkładniki:2 tabliczki
czekolady200ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
cukru pudruDowolne
owoce np.:
WinogronaBananyPosypka do dekoracji5 balonówPrzygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości
cytryny. Balony myjemy pod bieżącą
wodą oraz wycieramy. W kąpieli
wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki
czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z
czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu przykrytym folią aluminiową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie podgrzewamy
czekoladę i robimy drugą warstwę miseczek. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach przygotowujemy
bita śmietanę miksując kremówkę z
cukrem pudrem. Wyjmujemy baloniki i sprawdzamy czy
czekolada zastygła. Delikatnie spuszczamy powietrze z baloników. Powstają
czekoladowe miseczki. Układamy w nich wybrane
owoce. Na nie wykładamy
bitą śmietanę oraz posypkę. Jeśli nie podajemy ich od razu to po przygotowaniu odstawiamy do lodówki. Smacznego.