Wykonanie
Ostatnio w sobotę włączyłam sobie telewizor i natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort z kremem
orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:
Składniki:150gram
herbatnikówSłoik nutelli 350g3 łyżki
masła3serki kremowej konsystencji i
śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa
serki Philadelphia)3 łyżki
cukru pudruOrzechy do posypania
Herbatniki, 3 łyżki nutelli oraz
masło miksujemy w blenderze na drobno. Wykładamy tak przygotowaną masę na dno tortownicy. Następnie miksujemy
serki,
cukier puder i pozostałą nutelle. Ilość
cukru można zmieniać w zależności od upodobań. Następnie wykładamy powstały krem do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U nas były to 4 godz., a oryginalnie cała noc. Po wyjęciu posypujemy pokruszonymi
orzechami i zajadamy :)