Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej
czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity!
Ilość porcji: 1 babkaSkładniki:
250g
mąki125g
masła ( w temperaturze pokojowej)110g
cukru3
jajek150g twardej
czekolady mlecznej1/5 szklanki
mleka1/2 opakowania
cukru waniliowego1/2 opakowania
proszku do pieczeniaPołowę tabliczki
czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By
czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce.
Masło ucieramy z
cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę
soli oraz
cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym
jajku na przemian z
mąką,
proszkiem do pieczenia i
mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą
czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy
masłem oraz obsypujemy
bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia
czekolady. Smacznego!