Wykonanie
Szybka przekąska ze
szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy
szparagi i opakowanie gotowego
ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę
sera i
wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje.
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 6
Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiego12
zielonych szparagów (około pół pęczka)6 plastrów
szynki (użyłyśmy
szynki Szwarcwaldzkiej)6 kawałków
żółtego seraCiasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek
szynki, na to dwa
szparagi i kawałek
sera. Jeśli nie mamy akurat
wędliny, ani
sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy na 15 minut do piekarnika na 200 stopni (ciasto należy obserwować, bo niekiedy starczy już 10 minut by całość się upiekła). Podajemy i zajadamy na ciepło :)