Wykonanie
Składniki2 porcjeokoło 150 g
ciasta francuskiegopęczek
zielonych szparagówcienko pokrojona
szynka (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)
żółty ser lub
ser koziPrzygotowanieMrożone
ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Jeśli jest grube należy je rozwałkować na grubość około 2 mm.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce i je wyrzucić. Pozostałe ładne łodyżki położyć na talerzu, doprawić
solą i
pieprzem, obtoczyć w
oliwie extra vergine. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C .Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka
szynki, na środek, po ukosie kwadratu, położyć po 2
szparagi, pośrodku posypać tartym
serem (lub położyć wąski paseczek
miękkiego sera). Najpierw owinąć
szynkę wokół
szparagów, a następnie dokładnie zlepić ciasto pośrodku. Piec przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.