Wykonanie
Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z
mąki i
smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić
ser,
rukola, prosciutto z
pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6 plackówSkładniki:Na plackiSzklanka
mąkiŁyżka
smalcuPół łyżeczki
sody oczyszczonejTroszkę
soli*Ciepła
wodaFarsz:
MozzarellaRukolaProsciutto
PomidorWszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy
ser,
pomidora i
szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np.
mozarelle z
rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry
łopatką i czekamy aż
ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Druga wersja piadiny to farsz z udziałem
mozarelli,
pomidora,
szynki i
rukoli.
A tak to danie wygladało we Włoszech:
*Jeśli wiemy, że do farszu będziemy używać
szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę szczyptę
soli. W momencie gdy decydujemy się na inny farsz np.
serowy można dorzucić nieco więcej
soli.