ßßß
Czas przygotowania: 15minut
Ilość porcji: 4Składniki:Pęczek zielonych szparagówBulion ok. 750ml½ szklanki śmietanki kremówkiSól, pieprzZielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :)Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy :)