ßßß Cookit - przepis na Plendze czyli placki ziemniaczane

Plendze czyli placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
5 starych ziemniaków
Mąka pszenna (około 4 łyżki)
Jajko
sól
Olej do smażenia
Śmietana i cukier jako dodatek do placków.
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze śmietaną i cukrem :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/05/plendze-czyli-placki-ziemniaczane.html