Wykonanie
Dzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z
cukrem i
śmietaną.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3
Składniki:5 starych
ziemniakówMąka pszenna (około 4 łyżki)
JajkosólOlej do smażenia
Śmietana i
cukier jako dodatek do placków.
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek
mąki (jej ilość zależy od gatunku
ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i
jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze
śmietaną i
cukrem :)