ßßß Cookit - przepis na Sloppy Joe czyli luźny Jasiek

Sloppy Joe czyli luźny Jasiek

nazwa

Wykonanie

Co ma zrobić kucharz jak spieprzy hamburgera? Jeśli jest mistrzem marketingu to wrzuca luźne nadzienie do bułki i podaje jako nowe danie. Nie wiem jak powstał Sloppy Joe, ale biorąc pod uwagę, że hamburger przypłynął do USA z Niemiec w XIX wieku, a to danie zostało wymyślone przed II wojną światową jest to bardzo prawdopodobna wersja. Technicznie rzecz biorąc to taki burger z rozwalonym kotletem albo, już bardziej fachowo, z luźnymi kawałkami czegokolwiek. Jeśli znajdzie się kolejny dobry spec od marketingu to ma szansę stworzyć kolejną hipsterską modę, zwłaszcza w odniesieniu do burgerów. Z hipsterów można się śmiać, ale trzeba im przyznać, że są chyba najbardziej kulinarnie poinformowaną i doświadczoną grupą na świecie :)
Ogólnie tłumaczenie amerykańskich nazw zazwyczaj źle się kończy. Musicie przyznać, że słabo brzmi Hamburczyk albo gorący pies. Natomiast sloppy Joe jako luźny jasiek w moim subiektywnym odczuciu brzmi jakoś lepiej :) Skoro Jasiek, no to skojarzyło mi się z fasolą Jaś. Tak oto postanowiłem przyrządzić luźnego Jaśka w wersji kryzysowej po polsku czyli z fasolką po bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii, co by się zgadzało z tym "po polsku" :)
Składniki:
- fasola Piękny Jaś
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- bułka
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez kilka godzin, wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Do gotującej się fasoli dodajemy cebulę i koncentrat, mieszamy i chwilę gotujemy. Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca tak, aby farsz z fasoli za bardzo nam nie uciekał i ładujemy do niej przygotowaną fasolę.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2014/11/sloppy-joe-czyli-luxny-jasiek.html