Wykonanie
W końcu udało mi się wziąć udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie, pomysł na muffiny podsunęła Monika (matka wariatka) korzystając z bloga Smakołyki Bereniki. Musiałam lekko zmodyfikować przepis ponieważ nie miałam dostępu do formy muffinkowej, piekłam je wykładając na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wyszły pyszne, zjadłam je jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wyśmienicie!Razem ze mną piekły: Bożena, Agnieszka, Iza, Jola, Justyna, Dorota, 6 niebo, Edyta,
Kasia Hanna,
Alina, Agata, Marzena, Bernadetta, Marzena, Magdalena, Małgorzata, Monika, Joanna,
Kasia, Ania .
JABŁKIEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.Składniki na około 10 sztuk:Ciasto:250g
mąki pszennej15g
drożdży125 ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30 g
masłaszczypta
soliNadzienie:2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru1 czubata łyżka
wiórków kokosowych40 g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejcukier do posypania ciasta1
jajko i 1 łyżka
wody do smarowania ciastaPrzygotowane składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Drożdże kruszymy, zalewamy połową
mleka, dodajemy łyżeczkę
mąki i pół łyżki
cukru. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. W tym czasie roztapiamy
masło, studzimy.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy
sól,
cukier,
żółtko,
mleko i wyrośnięty rozczyn
drożdżowy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, wyrabiamy przez kilka minut aż będzie jednolite i elastyczne. Pozostawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem na około godzinę.Pod koniec czasu wyrastania możemy przygotować nadzienie, roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i
cynamon, mieszamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy na sitku. Odcedzone
jabłka mieszamy z
mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto, zagniatamy, podsypujemy
mąka i rozwałkowujemy na cienki placek. Powierzchnię placka smarujemy
masłem z
cynamonem, następnie wykładamy równomiernie starte
jabłko. Placek zwijamy w rulon wzdłuż krótszego
boku, kroimy nożem na 10 części (około) grubości 3-3,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, wcześniej smarując wierzch
ciastek roztrzepanym
jajkiem (z łyżką
wody) i posypując
cukrem. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!