ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciastka z cynamonem, jabłkiem i wiórkami kokosowymi.

Drożdżowe ciastka z cynamonem, jabłkiem i wiórkami kokosowymi.

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się wziąć udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie, pomysł na muffiny podsunęła Monika (matka wariatka) korzystając z bloga Smakołyki Bereniki. Musiałam lekko zmodyfikować przepis ponieważ nie miałam dostępu do formy muffinkowej, piekłam je wykładając na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wyszły pyszne, zjadłam je jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wyśmienicie!
Razem ze mną piekły: Bożena, Agnieszka, Iza, Jola, Justyna, Dorota, 6 niebo, Edyta, Kasia Hanna, Alina, Agata, Marzena, Bernadetta, Marzena, Magdalena, Małgorzata, Monika, Joanna, Kasia, Ania .
JABŁKIEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.
Składniki na około 10 sztuk:
Ciasto:
250g mąki pszennej
15g drożdży
125 ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka wiórków kokosowych
40 g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka wody do smarowania ciasta
Przygotowane składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Drożdże kruszymy, zalewamy połową mleka, dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. W tym czasie roztapiamy masło, studzimy.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, cukier, żółtko, mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, wyrabiamy przez kilka minut aż będzie jednolite i elastyczne. Pozostawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem na około godzinę.
Pod koniec czasu wyrastania możemy przygotować nadzienie, roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy na sitku. Odcedzone jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto, zagniatamy, podsypujemy mąka i rozwałkowujemy na cienki placek. Powierzchnię placka smarujemy masłem z cynamonem, następnie wykładamy równomiernie starte jabłko. Placek zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku, kroimy nożem na 10 części (około) grubości 3-3,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, wcześniej smarując wierzch ciastek roztrzepanym jajkiem (z łyżką wody) i posypując cukrem. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/10/drozdzowe-ciastka-z-cynamonem-jabkiem-i.html