Wykonanie
Robiliśmy jednego dnia rundkę rowerową wokół jeziora, natknęliśmy się na rosnące
jeżyny, oczywiście nie omieszkaliśmy zerwać trochę i zjeść. Łatwo nie było,
jeżyny świetnie bronią się przed zerwaniem swoimi kolcami. Postanowiliśmy pojechać tam następnego dnia z kubeczkami i nazbieraliśmy chyba z pół kilo. W sklepie zapłacilibyśmy za nie 8
euro, tak więc opłacało się mimo niemałych zadrapań. Tego dnia zobaczyłam u Ani z Everyday Flavours przepis na tartę
morelowo jeżynową i już wiedziałam do czego wykorzystam
jeżyny. Połowę z nich zamroziłam, bo wyjeżdżamy na urlop i nie zdążę ich już przerobić.
Składniki:260 g
mąki pszennej60 g
cukru pudru130 g zimnego
masłaszczypta
soli1
jajko500 g
serka mascarpone60 g
cukru pudruziarna z 1
laski wanilii1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejjeżynyMąkę,
cukier puder, zimne
masło łączymy i zagniatamy ciasto, dodajemy szczyptę
soli oraz
jajko. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę do tarty, wylepiamy dokładnie, nakłuwamy widelcem. Najlepiej wstawić blachę do zamrażarki na 10 minut, a jak nie mamy takiej możliwości to chociaż do lodówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.Nadzienie przygotowujemy mieszając mikserem wszystkie składniki. Wylewamy masę na upieczony spód, na
masie układamy
jeżyny i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut, podajemy schłodzone.