ßßß Cookit - przepis na Sernik z nutą kawy i czekolady.

Sernik z nutą kawy i czekolady.

nazwa

Wykonanie

Dobry sernik w Holandii jest na wagę złota, a to przez brak dostępu do twarogu. Człowiek radzi sobie jak może kupując w polskich sklepach, albo zabierając ze sobą z Polski. Niestety wziąć wszystkiego nie można, zwłaszcza jak się podróżuje samolotem. A niestety wielu produktów brakuje na obczyźnie... Na szczęście byłam w posiadaniu twarogu i mogłam zrobić ten pyszny sernik, w lekko zmienionej wersji. Warto poświęcić czas na wykonanie sernika w domu bo to istne niebo w gębie!
Składniki:
Spód sernika:
kilkanaście sztuk herbatników
filiżanka mocnej kawy
Ciasteczka, moczymy w kawie, jedno za drugim i wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone 200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (ja dałam kokosowe, ale nie wpłynęło na smak)
5 jajek
200 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz mąkę. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym jajku. Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.
Kuwertura:
250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczalnej kawy (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody)
W misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Gdy sernik się upiecze (15 minut przed końcem pieczenia) rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/06/sernik-z-nuta-kawy-i-czekolady.html