Wykonanie
Dobry sernik w Holandii jest na wagę złota, a to przez brak dostępu do
twarogu. Człowiek radzi sobie jak może kupując w
polskich sklepach, albo zabierając ze sobą z Polski. Niestety wziąć wszystkiego nie można, zwłaszcza jak się podróżuje samolotem. A niestety wielu produktów brakuje na obczyźnie... Na szczęście byłam w posiadaniu
twarogu i mogłam zrobić ten pyszny sernik, w lekko zmienionej wersji. Warto poświęcić czas na wykonanie sernika w domu bo to istne niebo w gębie!


Składniki:Spód sernika:kilkanaście sztuk
herbatnikówfiliżanka mocnej
kawyCiasteczka, moczymy w
kawie, jedno za drugim i wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa:500 g
twarogu sernikowego250 g
serka mascarpone 200 g kremowego słonego
serka Philadelphia lub podobny3 łyżki
mąki pszennej1/2 puszki słodzonego
mleka skondensowanego (ja dałam
kokosowe, ale nie wpłynęło na smak)5
jajek200 g
białej czekolady100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru wanilinowegoPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie
sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz
mąkę. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy
mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno
jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym
jajku.
Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą
serową i
cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.Kuwertura:250 g gęstej kwaśnej
śmietany 12%3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
rozpuszczalnej kawy (rozpuszczoną w odrobinie gorącej
wody)W misce mieszamy
śmietanę z
cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną
kawę, mieszamy. Gdy sernik się upiecze (15 minut przed końcem pieczenia) rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.Smacznego!
