Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni, na pierwszy rzut klasyk,
sos holenderski, który wcale nie pochodzi z Holandii, jest klasycznym sosem kuchni francuskiej. Pasuje idealnie nie tylko do
szparagów, współgra z wszystkimi warzywami,
rybami,
owocami morza. Jest bazą do tworzenia innych
sosów.
Składniki:125 g zimnego
masła2
żółtka1/2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka zimnej
wodysól500 g
zielonych szparagówDo garnka postawionego na bardzo małym ogniu wrzucamy
masło pokrojone w drobną kostkę, dodajemy
żółtka, łyżkę
wody i mieszamy. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, dolewamy
sok z cytryny. Na koniec sos doprawiamy
solą.
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg, myjemy. Do wrzącej, lekko osolonej
wody, wrzucamy
szparagi i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, podajemy polane sosem.Te jak i inne wiosenne propozycje znajdziecie w majowym numerze Magazynu Food Culture, do którego lektury bardzo Was zapraszam (czytaj).