ßßß Cookit - przepis na Szparagi z sosem holenderskim.

Szparagi z sosem holenderskim.

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni, na pierwszy rzut klasyk, sos holenderski, który wcale nie pochodzi z Holandii, jest klasycznym sosem kuchni francuskiej. Pasuje idealnie nie tylko do szparagów, współgra z wszystkimi warzywami, rybami, owocami morza. Jest bazą do tworzenia innych sosów.
Składniki:
125 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól
500 g zielonych szparagów
Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu wrzucamy masło pokrojone w drobną kostkę, dodajemy żółtka, łyżkę wody i mieszamy. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, dolewamy sok z cytryny. Na koniec sos doprawiamy solą. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg, myjemy. Do wrzącej, lekko osolonej wody, wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, podajemy polane sosem.
Te jak i inne wiosenne propozycje znajdziecie w majowym numerze Magazynu Food Culture, do którego lektury bardzo Was zapraszam (czytaj).
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/05/szparagi-z-sosem-holenderskim.html