Wykonanie
Ile pań/panów domu, szefów/szefowych kuchni, tych małych i większych, tyle różnych smaków i posmaków przeróżnych dań. Każdy z nas gotuje, jak mu smakuje, jak został nauczony. Ta wielorodność, zmienność smaków potraw mnie zachwyca. Skąd mój wywód? Z życia wzięty. Ugoszczono mnie ostatnio zupą
ogórkową, bardzo inną niż przygotowywana przeze mnie, dlatego postanowiłam ją sobie dzisiaj ugotować by,
póki pamiętam smak tamtej, móc je w głowie porównać...
Składniki:
ogórki kiszone 400 g (zostawiamy również
wodę po ogórkach)2 łyżki
masła2
marchewki1
pietruszka1
porkawałek
selera2
ziemniakimięso do wykonania
wywaru (ja użyłam kości wieprzowych)ząbek
czosnku2 łyżki
śmietany 18%pieprz w ziarnach,
ziele angielskie,
liść laurowysól,
pieprzDo średniego garnka wlewamy 2 litry
wody, wrzucamy
mięso (kości), obrane warzywa (oprócz
ziemniaków), 5 ziarenek
pieprzu, 3
ziela angielskiego, 3
listki laurowe.
Wodę lekko solimy. Gotujemy, aż warzywa będą, wtedy wyciągamy je z garnka, pozostawiamy do przestygnięcia. To samo dotyczy
mięsa. W czasie jak gotują się warzywa, ścieramy
ogórki na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je na
maśle. Dodajemy też sprasowany
czosnek. Przestygnięte warzywa kroimy w plastry, albo ścieramy na tarce i wrzucamy z powrotem do garnka,
mięso kroimy na mniejsze kawałki (obieramy z kości) i dodajemy do całości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dopiero teraz dodajemy do zupy. Gotujemy aż
ziemniaki będą miękkie. Gdyby się zdarzyło, że zupa będzie za mało kwaśna, wlewamy
wodę po ogórkach. Na koniec doprawiamy i dodajemy
śmietanę.Smacznego.