ßßß
Składniki:125 g ciasteczek owsianych60 g masła750 g sera (twaróg śmietankowy, 3-krotnie zmielony)3 jaja220 g cukru180 g śmietany 18%szklanka boróweksok z cytrynyUWAGA: Ważne by jaja, ser i śmietana miały temperaturę pokojową.Do dzieła!Na dnie formy (tortownicy) średnicy 21 cm wykładamy pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem. Kolejna ważna rzecz to obłożenie formy folią aluminiową, dwukrotnie, srebrną stroną do środka. Służy to temu, by woda nie wlała nam się do środka podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy powoli ser i śmietanę i miksujemy dalej. Wlewamy sok z cytryny (ilość wedle uznania). Masę serową wlewamy do formy (obłożonej folią), formę wkładamy do większej formy, do której wlewamy wodę na 1/2 wysokości formy z sernikiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia dodajemy borówki.Smacznego!