Wykonanie
Kurczaka w
winie nigdy wcześniej nie robiłam. Na warsztatach z
kurczaka z okazji Festiwalu Dobrego Smaku jedna z grup przygotowywała tę potrawę (coq au vin), niestety nie zdążyliśmy jej skosztować, gdyż czas przeznaczony na warsztaty był trochę za krótki na dokończenie dzieła. Moja wersja
kurczaka w
winie jest znacznie szybsza, albowiem smażona na patelni ;) Osobiście mi bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Wam się spodoba.
Składniki:4
udka kurczaka2
marchewki2 duże
cebule250 g
pieczarek3 ząbki
czosnkuszklanka
czerwonego wina półwytrawnego Celebro
zioła prowansalskie3 gałązki
tymiankusol
pieprzoliwaUdka umyć, osuszyć, posolić i doprawić
pieprzem, po czym odstawić do lodówki na około 30 min. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę. Obsmażyć
udka kurczaka z obu stron (na średnim ogniu). Zrumienione kawałki odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć warzywa wg twardości,
marchewkę pokrojoną w talarki, rozgniecione ząbki
czosnku, pokrojone w ćwiartki/ ósemki
pieczarki i
cebulę w piórka. Dodajemy 2 łyżeczki
ziół prowansalskich i 3 gałązki świeżego
tymianku. Na warzywa wkładamy z powrotem udka i podlewamy
czerwonym winem. Dusimy całość na małym ogniu aż sos lekko się zredukuje ok. 20 min.Podajemy jak kto lubi, z pieczonymi
ziemniakami lub
pieczywem (idealne do maczania w sosie).Smacznego!