Wykonanie
Na targu coraz trudniej dostać
szparagi, taka kolej rzeczy. Jeśli jednak uda Wam się jeszcze zakupić pęczek
zielonych szparagów, polecam ten łatwy i szybki przepis. Przepis znalazłam w książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Książka jest świetna, przepisy zachęcają do ich wykonania, a te zdjęcia?! Oglądam i czuję ten francuski klimacik... Rozmarzyłam się, a do urlopu daleko.
Składniki:
szparagi zielone (pęczek)
sól i
cukier30 g
masła30 g
mąki450 ml
bulionu2 łyżki kremówki2
żółtkakilka kropel
soku z cytrynysól i
pieprzW pierwszej kolejności wykonujemy zasmażkę z roztopionego
masła i
mąki, na średnim ogniu mieszamy, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo
bulion (nie może być gorący), mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy około 10 minut, gdy sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy
bulionu.Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy
żółtka i
śmietanę, doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.
Szparagi wrzucamy na gotującą się, osłodzoną i osoloną
wodę, gotujemy około 2 minut. Podajemy polane sosem.