Wykonanie
Zup- kremów ciąg dalszy. Bardzo lubię kremowe zupy, co innego mój ojciec, który uważa, że "w zupie to musi coś pływać". Najlepiej to pewnie
mięso ;) Tata zupy spróbować nie chciał, trudno, więcej dla mnie. Zupa ta jest bardzo smaczna, niestety całkiem bez koloru, dlatego trzeba podawać ją z czymś kolorowym. Ja podałam ją z
bazylią podsmażoną na patelni. Efekt zobaczycie poniżej. Zapraszam!
Składniki:700 g
pieczarek2
cebule75 g
masła2l
bulionu6 łyżek
śmietanysól,
pieprzbazylia lub inne
ziołaolejUmyte
pieczarki kroimy,
cebule siekamy i szklimy ją na
maśle. Dodajemy
pieczarki i dusimy przez jakiś czas. Dolewamy
bulion, dodajemy
śmietanę i zagotowujemy. Następnie doprawiamy
solą i
pieprzem. Możemy przystąpić do miksowania zupy na krem, można wyjąć trochę
pieczarek, jeśli lubicie jak mój tata, żeby coś w zupie pływało. Listki
bazylii myjemy i suszymy. Rozgrzewamy
olej i wrzucamy jednorazowo po kilka sztuk. Smażymy, aż będą przezroczyste i chrupiące. Usmażone listki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Smacznego!