ßßß
Składniki na 4 osoby:1 brokuł75 g masła1 cebula250 g ryżu Carnaroli lub Arborio1 szklanka białego wytrawnego winaok. 1 , 5 l rosołu (musi to być dobry, prawdziwy rosół)sól50 g ParmezanuNajpierw gotujemy brokuł (same różyczki), 3 -4 minuty, od razu zalewamy go zimną wodą, żeby nie zrobi ł się miękki. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minu ty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następn ie dolewamy wino, pozwalamy mu odp aro wać . Teraz wlewamy łyżką do zupy rosół, stopniowo. Trze ba pilnować, że by r yż nie był suc hy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolew amy . Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje s ię około 18 minut, po tym czasie rosół się powinien się zredukować . Ryż s olimy (ja dodaję też pieprz) i przechodzimy do proce su zwanego "mantecatura ", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy różyczki brokuła. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, by brokuł się podgrzał.Pyszno ści!
Dołączam do akcji: