ßßß

Składniki na 2 osoby:250 g krewetek150 g ryżu Carnaroli lub Arborio 1 cebula 1 szklanka białego wytrawnego wina 25 g Parmezanu50 g masłasólKrewetki rozmrażamy jeśli są mrożone, w garnku zagotowujemy wodę (pół litra) i pół szklanki wina. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy 2-3 minuty od momentu gdy woda ponownie się zagotuje. Odcedzamy krewetki, wywar zostawiamy, gdy krewetki ostygną obieramy ze skorupek.Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minu ty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następn ie dolewamy wino, pozwalamy mu odp aro wać . Teraz wlewamy stopniowo łyżką wywar z krewetek. Trze ba pilnować, że by r yż nie był suc hy i zawsze był przykryty wywarem, który sukcesywnie dolew amy . Jednak nie może być wywaru zbyt dużo. Ryż gotuje s ię około 18 minut, po tym czasie rosół powinien się zredukować . Ryż s olimy i przechodzimy do proce su zwanego "mantecatura ", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy krewetki, z ostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, by się podgrzały. Smacznego!