Wykonanie
W ten weekend bawimy się
wanilią z okazji czwartej edycji
Waniliowego Weekendu, który zorganizowała Mirabelka . Postanowiłam przyłączyć się do akcji. Bez długiego namyślania się, wpadłam na pomysł szybkiego i bardzo łatwego deseru. Myślę, że spodoba się dorosłym, jak i dzieciom. Pobiegłam do sklepu w celu zakupienia jakiegoś
owocu i zobaczyłam
TRUSKAWKI! Były pięknie czerwone i wołały by włożyć je do koszyka. Jestem już bardzo spragniona wiosny i kolorów, dlatego musiałam je kupić. Z pełną świadomością, że nie będą tak smaczne, jak te nasze
krajowe, sezonowe :)
Składniki na 3 porcje:500 ml
mleka3 łyżki
cukru1/2
laski wanilii4-5 łyżek
kaszki mannejciastka zbożowe
truskawkiW przezroczystych miseczkach/szklankach układamy warstwę pokruszonych
ciastek zbożowych. Następnie układamy dookoła
truskawki (tak by nie zakryć całkowicie dna). W garnku zagotowujemy
mleko z
cukrem i ziarenkami
wanilii. Wsypujemy
kaszkę i gotujemy, aż zgęstnieje.
Kaszkę układamy w szklankach, na koniec zdobimy
truskawką. Zostawiamy do ostygnięcia, możemy później wstawić do lodówki.Smacznego!
Deser bierze udział w akcji: