ßßß Cookit - przepis na TORCIK MARCHEWKOWY Z KREMEM CYTRUSOWYM

TORCIK MARCHEWKOWY Z KREMEM CYTRUSOWYM

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona tortu marchewkowego, tym razem z kremem cytrusowym. Do marchewkowych wypieków, z dużą ilością gałki muszkatołowej i pomarańczowym akcentem nie trzeba mnie długo namawiać. Z góry wiem, że będzie przepysznie i wszyscy będą zachwyceni. Brzmi nieco utopijnie, ale to prawda.
Przepraszam za brak zdjęcia z przekrojem tortu. Upiekłam go na 'Spotkanie z Poetą' i musiał dojechać do szkoły w nienaruszonym stanie.
Składniki:
ciasto marchewkowe upieczone z tego przepisu, w tortownicy o średnicy 24 cm
500 g mascarpone
400 ml kremówki
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
suszone owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, waniliowym i skórkami cytrusów. Kremówkę ubić i delikatnie wmieszać łyżką do mascarpone. Krem powinien być sztywny i gładki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jeden blat wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Ozdobić suszonymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce min 2 h.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/03/torcik-marchewkowy-z-kremem-cytrusowym.html