Wykonanie
Bardzo mokre, delikatne, naturalnie
kokosowe ciasto. Powstało spontanicznie, a skradło podniebienia wszystkim gościom. Jeśli nie macie dostępu do poziomek (moje krzaczki są w tym roku bardzo hojne), możecie je zastąpić dowolnymi
owocami. Zdecydowanie, razem z tym ze zsiadłym
mlekiem i z
maślanką, jest to jedno z najpyszniejszych ciast z
owocami, jakie
jadłam.Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):4
jaja3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka kokosowego2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli200-300 g poziomek/truskawek na kruszonkę:100 g
masła1 szklanka
mąki1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/3 szklanki
cukruWykonanie:
Jajka ubić z
cukrami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Wlać
olej, wymieszać.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Do jajecznej masy dodawać na przemian przesiana
mąkę z
mlekiem kokosowym, cały czas delikatnie mieszając.Ciasto wylać do tortownicy, na to wysypać
owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, całość piec 40-60 minut, do 'suchego patyczka'.Smacznego!