ßßß Cookit - przepis na CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE Z POZIOMKAMI

CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE Z POZIOMKAMI

nazwa

Wykonanie

Bardzo mokre, delikatne, naturalnie kokosowe ciasto. Powstało spontanicznie, a skradło podniebienia wszystkim gościom. Jeśli nie macie dostępu do poziomek (moje krzaczki są w tym roku bardzo hojne), możecie je zastąpić dowolnymi owocami. Zdecydowanie, razem z tym ze zsiadłym
mlekiem i z maślanką, jest to jedno z najpyszniejszych ciast z owocami, jakie jadłam.
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka kokosowego
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200-300 g poziomek/truskawek na kruszonkę:
100 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Wlać olej, wymieszać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do jajecznej masy dodawać na przemian przesiana mąkę z mlekiem kokosowym, cały czas delikatnie mieszając.
Ciasto wylać do tortownicy, na to wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, całość piec 40-60 minut, do 'suchego patyczka'.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/08/ciasto-podwojnie-kokosowe-z-poziomkami.html