Wykonanie
W domu, odkąd pamiętam, zawsze robimy tę samą, najlepszą szarlotkę. Kiedy podczas pieczenia roznosi się ciepły,
cynamonowy zapach, wiem, że to jesień. Każdy, kto choć raz wypróbował ten przepis, nie szukał już innego, bo po prostu nie istnieje. Półkruche ciasto robi się szybko i łatwo, jednak dużą uwagę należy zwrócić na właściwe proporcje i wybór twardych, kwaśnych
jabłek (inaczej po upieczeniu w środku szarlotki zamiast jędrnych, soczystych kawałków
owoców znajdziemy jednolitą breję). Polecam antonówki, ale niestety sezon na nie przypada na koniec lata, początek jesieni, później pozostaje nam np. szara reneta.Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): na ciasto:150 g
masła1
jajko2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanydodatkowo:1 i 1/2 kg kwaśnych i twardych
jabłek4 łyżki
cukru wymieszane z 2 łyżkami
cynamonucukier puder do posypania upieczonego ciastaWykonanie:1. Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać je przez chwilę nożem, a później zagnieść rękoma gładkie ciasto.2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 h. W tym czasie obrać
jabłka i podzielić je na ósemki.3. Schłodzone półkruche ciasto podzielić na dwie, nierówne części- 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wylepić nią spód i boki ( do 3/4 wysokości) wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą tortownicy. Na to wyłożyć
jabłka, postarać się zrobić to jak najciaśniej, w lukach pomiędzy większymi kawałkami
jabłek umieścić mniejsze.4. Całość posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować tworząc okrąg i przykryć nim
jabłka, sklejając je z bokami ciasta widelcem.5. Zrobić małe dziurki widelcem na wierzchu ciasta i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 min. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę posypać
cukrem pudrem.Smacznego!