Wykonanie
Przepis mojej babci. O takim wypieku myśli się mówiąc 'domowy'- miękki, pachnący, mokry dzięki
maślance, a chrupiąca kruszonka wieńczy dzieło. Na dodatek banalnie prosty, nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności dodamy składniki, zdarzało mi się piec je również bez miksera- zawsze wychodziło. Obowiązkowy z każdymi sezonowymi
owocami ( albo akurat z tymi ukrytymi w zamrażarce:).Piekłam w blaszce o dolnych wymiarach 22x38 , jednak, gdy mam ochotę na wyższe używam 30x20 .Składniki: na ciasto2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru0,5 szklanki
oleju1 szklanka ciepłej
maślanki2
jaja1 łyżka
cukru waniliowego2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 kg pokrojonego na małe kawałki
rabarbaru, nie musi być obrany na kruszonkę125 g miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąkiWykonanie:Piekarnik nagrzać do 160 stopni (piekę z termoobiegiem).
Jajka miksować z
cukrami przez 2 minuty, dodać
maślankę i na przemian dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
olej. Na kruszonkę- zagnieść dłońmi wszystkie składniki.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to wykładamy
rabarbar i posypujemy kruszonką, pieczmy ok. 40 min.Smacznego!