Wykonanie
Składniki / Ingredients:500 g gotowanych
ziemniaków / 500 g cooked potatoes3
jajka / 3 eggs4 łyżki
mąki pełnoziarnistej / 4 tablespoons
flour wholemeal1 łyżeczka
soli / 1 teaspoon saltszczypta
soli morskiej / pinch of sea salt
mąka do obtoczenia /
flour to coat
olej do smażenia / oil to fryPrzygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztukUgotowane
ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy
jajka,
mąkę i
sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w
mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym
olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy
solą morską do smaku. Gotowe!*****We cool cooked potatoes and we creases them for a smooth
mass. We add the eggs,
flour and salt. Then, we knead to a smooth
mass until all the ingredients to combine. We do pancakes from the
mass of potato and we coat them in
flour on both sides. Ready pancakes, we put in a pan with hot oil and we fry them on both sides until golden brown. Before serving, we sprinkle pancakes a sea salt to taste. Ready!