Wykonanie
Składniki / Ingredients:2 szklanki
wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red
wine semi-dry16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar15g
cukru cynamonowego / 15g cinnamon sugar
miód / honey4 sztuki
goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki
imbiru / 0/5 teaspoon of ginger2 plasterki
pomarańczy / 2 slices of orange1 plasterek
cytryny / 1 slice of lemonSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2Wlewamy
wino do garnka. Dodajemy
cukier waniliowy,
cukier cynamonowy,
goździki i
imbir. Gotujemy
wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy
wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się
wina dodajemy sok z 1 plasterka
pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy
miodu (1 łyżeczka), plasterek
pomarańczy i
cytryny. Gotowe :)!*****We
pour the
wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the
wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the
wine to a boil). We add a juice of 1 orange slice and we mix
very well, before heated up. Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of orange and lemon. Done :)!