ßßß Cookit - przepis na BAJADERKA POD PIERZYNKĄ

BAJADERKA POD PIERZYNKĄ

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ
Składniki:
- 60 sztuk herbatników
- 200ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś")
- 280g powideł śliwkowych
- 280g dżemu wiśniowego
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 50ml wódki czystej 40%
- 20g żelatyny
- 600ml śmietany 36%
- 3 fixy do ubijania śmietany
- 1 galaretka o smaku wiśniowym
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, na jej spód wykładamy warstwę herbatników. Odkładamy na bok herbatniki na drugą warstwę, pozostałe herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i czekamy do jej napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i masło - zagotowujemy i czekamy, aż się lekko przestudzi. Dodajemy powidła śliwkowe, nutelle, pokruszone herbatniki i alkohol. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy do wystygnięcia. Masę wykładamy do tortownicy na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na drugą warstwę herbatników wykładamy dżem wiśniowy. Całość odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. Do miseczki wkładamy połowę śmietany i ubijamy na sztywno, powoli wlewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas ubijając, dodajemy resztę śmietany i fixy. Tak przygotowaną wiśniową piankę wykładamy na dżem wiśniowy wcześniej nałożony na drugą warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/11/bajaderka-pod-pierzynka.html