ßßß Cookit - przepis na Pikantny kociołek meksykański - danie jednogarnkowe z wołowiną.

Pikantny kociołek meksykański - danie jednogarnkowe z wołowiną.

nazwa

Wykonanie

Czerwona cebula, fasola, kukurydza i duuużo duuużo papryki - to sztandarowe produkty kuchni meksykańskiej. Odpowiednio połączone z innymi warzywami, wołowiną i ulubionymi przyprawami mogą stworzyć smaczne danie jednogarnkowe. Polecam wszystkim, którzy lubią czasem przekąsić coś ostrego.
SKŁADNIKI na obiad dla 5-6 osób:
1 kg mięsa wołowego (mielonego)
olej do smażenia
1 duża czerwona cebula (niestety zabrakło mi więc tym razem dałam białą)
1 duża marchewka
2 czerwone papryki
2 białe papryki
1 średnia cukinia
4 ząbki czosnku
1 spora ostra papryczka
1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie w kawałkach)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka słodkiej kukurydzy
150 ml soku pomidorowego (opcjonalnie; dodać gdy potrawa jest zbyt gęsta)
przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek, sól
Prostota tej potrawy polega na tym, że wszystkie składniki łączy się ze sobą w jednym garnku, dlatego proszę przygotować szeroki ale płytki garnek lub głęboką patelnię.
Na patelni rozgrzać olej razem z łyżką pieprzu ziołowego oraz łyżką słodkiej papryki a następnie umieścić tam mięso mielone. Mięsko smażyć czasem mieszając i dodając stopniowo pozostałe składniki:w pierwszej kolejności cebulę oraz rozdrobnioną marchewkę.
Kolejno stopniowo dodawać resztę posiekanych warzyw: czerwoną i białą paprykę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek, ostrą papryczkę oraz 2-3 łyżki kminku.
Całość smażyć do czasu aż wszystkie dodane warzywa staną się miękkie. Gdy to nastąpi dodać warzywa z puszki: pomidory, fasolę i kukurydzę. Wszystko razem dusić przez około 10 minut - w tym czasie większość warzyw "niepuszkowych" powinno się rozpaść. Danie doprawić solą oraz innymi ulubionymi przyprawami wedle uznania.
Podawać z ryżem.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2015/09/pikantny-kocioek-meksykanski-danie.html