Wykonanie
Czerwona cebula,
fasola,
kukurydza i duuużo duuużo
papryki - to sztandarowe produkty kuchni meksykańskiej. Odpowiednio połączone z innymi warzywami,
wołowiną i ulubionymi
przyprawami mogą stworzyć smaczne danie jednogarnkowe. Polecam wszystkim, którzy lubią czasem przekąsić coś
ostrego.SKŁADNIKI na obiad dla 5-6 osób:1 kg
mięsa wołowego (mielonego)
olej do smażenia1 duża
czerwona cebula (niestety zabrakło mi więc tym razem dałam białą)1 duża
marchewka2
czerwone papryki2 białe
papryki1 średnia
cukinia4 ząbki
czosnku1 spora
ostra papryczka1 puszka
pomidorów bez skórki (u mnie w kawałkach)1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka słodkiej
kukurydzy150 ml
soku pomidorowego (opcjonalnie; dodać gdy potrawa jest zbyt gęsta)
przyprawy:
pieprz ziołowy,
słodka papryka,
kminek,
sólProstota tej potrawy polega na tym, że wszystkie składniki łączy się ze sobą w jednym garnku, dlatego proszę przygotować szeroki ale płytki garnek lub głęboką patelnię.
Na patelni rozgrzać
olej razem z łyżką
pieprzu ziołowego oraz łyżką
słodkiej papryki a następnie umieścić tam
mięso mielone.
Mięsko smażyć czasem mieszając i dodając stopniowo pozostałe składniki:w pierwszej kolejności
cebulę oraz rozdrobnioną
marchewkę.Kolejno stopniowo dodawać resztę posiekanych warzyw: czerwoną i białą
paprykę,
cukinię, przepuszczony przez praskę
czosnek,
ostrą papryczkę oraz 2-3 łyżki
kminku.Całość smażyć do czasu aż wszystkie dodane warzywa staną się miękkie. Gdy to nastąpi dodać warzywa z puszki:
pomidory,
fasolę i
kukurydzę. Wszystko razem dusić przez około 10 minut - w tym czasie większość warzyw "niepuszkowych" powinno się rozpaść. Danie doprawić
solą oraz innymi ulubionymi
przyprawami wedle uznania.Podawać z
ryżem.SMACZNEGO