ßßß Cookit - przepis na Dżem pomarańczowy z wanilią

Dżem pomarańczowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

Zima zima zima... i jako że zima to najniższe ceny pomarańczy. W związku z powyższym zakupiłam po przecenie kilka siatek tych owoców z zamiarem zrobienia domowego dżemu pomarańczowo-waniliowego.
Dżemik smażyłam wczoraj, a dziś wielkie próbowanie.
SKŁADNIKI
4 i pół słoiczka po dżemie
3 kg pomarańczy (waga ze skórą)
sok z ćwiartki cytryny
1 1/2 szklanki cukru (ok 300g)
laska wanilii lub 3 cukry waniliowe lub kilka kropli aromatu waniliowego (u mnie laska wanilii + 5 kropli aromatu)
Aby przygotować ten smakowity dżemik należy zakupić 3 kilogramy pomarańczy i ... to już prawie wszystko. Wystarczy jeszcze:
Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, dodać sok z cytryny, cukier i wanilię (naturalną laskę wanilii trzeba przekroić i na czas gotowania wrzucić do owoców, przed przełożeniem do słoików wyjąć). Całość gotować/smażyć około 2 godziny na sporym ogniu (z upływem czasu masa będzie traciła wodę robiąc się tym samym coraz bardziej gęsta).
Ciepłą masę przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (ok 20 minut ).
Po wystygnięciu dżem jest dość gęsty, dlatego nie trzeba posiłkować się cukrem żelującym ani żelatyną.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/dzem-pomaranczowy-z-wanilia.html