Wykonanie
Zima zima zima... i jako że zima to najniższe ceny
pomarańczy. W związku z powyższym zakupiłam po przecenie kilka siatek tych
owoców z zamiarem zrobienia domowego
dżemu pomarańczowo-
waniliowego.Dżemik smażyłam wczoraj, a dziś wielkie próbowanie.SKŁADNIKI4 i pół słoiczka po
dżemie3 kg
pomarańczy (waga ze skórą)sok z ćwiartki
cytryny1 1/2 szklanki
cukru (ok 300g)
laska wanilii lub 3
cukry waniliowe lub kilka kropli
aromatu waniliowego (u mnie
laska wanilii + 5 kropli aromatu)Aby przygotować ten smakowity dżemik należy zakupić 3 kilogramy
pomarańczy i ... to już prawie wszystko. Wystarczy jeszcze:
Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, dodać
sok z cytryny,
cukier i
wanilię (naturalną
laskę wanilii trzeba przekroić i na czas gotowania wrzucić do
owoców, przed przełożeniem do słoików wyjąć). Całość gotować/smażyć około 2 godziny na sporym ogniu (z upływem czasu masa będzie traciła
wodę robiąc się tym samym coraz bardziej gęsta).Ciepłą masę przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (ok 20 minut ).Po wystygnięciu
dżem jest dość gęsty, dlatego nie trzeba posiłkować się
cukrem żelującym ani
żelatyną.SMACZNEGO