ßßß Cookit - przepis na Łopatka wieprzowa smażona z cebulką

Łopatka wieprzowa smażona z cebulką

nazwa

Wykonanie

Dziś mam niewiele czasu na kucharzenie dlatego... mało skomplikowany mięsny obiadek z duuuuużą ilością cebulki. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
SKŁADNIKI
obiad dla 3 osób:
1 kg łopatki wieprzowej
3 duże cebule
ok 5 łyżek oleju
sól,pieprz, papryka
Przechodząc do sedna :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić oraz zostawić na 2-3 godzinki w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu podsmażyć na rumiano mięso z obu stron (czas ok 10 min na naprawdę dużym ogniu). Następnie należy zmniejszyć ogień i do mięsa dodać pokrojone w plasterki cebule.
Gdy się zeszklą całość podlać wodą, przykryć i dusić przez około godzinę. Co jakiś czas przemieszać i uzupełniać wodę.
Mięso powinno być miękkie po około godzinie.
Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane z chlebkiem staropolskim i ogórkiem kiszonym :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/opatka-wieprzowa-smazona-z-cebulka.html