ßßß Cookit - przepis na Kokosanki (wersja z masłem)

Kokosanki (wersja z masłem)

nazwa

Wykonanie

Zanim przystąpiłam do wypieku kokosanek rozważałam, który przepis wybrać: czy klasyczny na bazie białek i cukru czy też z dodatkiem masła. Stanęło na opcji wzbogaconej tłuszczem.
Niestety odrobinę przesadziłam z czasem pieczenia. Ciasteczka spędziły w piekarniku 20 minut - czyli o 5 minut za dużo, przez co nie są tak miękkie w środku jak bym chciała. Dlatego uwaga: ciastka w piekarniku mogą spędzić maks 15 minut i ani chwili więcej - powinny być wyjęte jeszcze lekko miękkie (po wyjęciu z pieca i tak stwardnieją).
SKŁADNIKI na około 35 szt ciasteczek :
2,5 szklanki wiórków kokosowych (ok 200g)
2 białka
ok 50-60 g masła
4 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru (ok 150g)
Kokosanki to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie do tej pory miałam okazję piec. Jeśli spędzą w piekarniku przepisowe 15 minut - nie mogą się nie udać (moje spędziły 20 minut - zbyt długo, przez to nie są tak miękkie w środku i są zbyt rumiane)
Masełko rozpuszczamy na maleńkim ogniu w rondelku, następnie dodajemy do niego pół szklanki cukru, cukier waniliowy oraz mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy to nastąpi zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, a gdy będzie już sztywna dodajemy resztę cukru i ubijamy jeszcze przez małą chwilkę. Na końcu dosypujemy mąki ziemniaczanej.
Ostatnim etapem jest połączenie masy "wiórkowej" z pianą :)
Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Pieczemy MAX 15 minut w temperaturze 180 stopni (klasyczny program góra dół bez termoobiegu).
Kokosanki powinny być lekko rumiane. Należy zdjąć je z pergaminu od razu - w przeciwnym razie, gdy wystygną może to być mocno problematyczne :(
SMACZNEGO
Jestem bardzo ciekawa jak wyszły wasze kokosanki :) Zapraszam do opiniowania.
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/kokosanki-wersja-z-masem.html