Wykonanie
Pyszne drożdżówki z
mąki żytniej z kruszonką z dodatkiem domowych
powideł śliwkowych to idealna propozycja na drugie śniadanie. Z przepisu wychodzi 7-8 drożdżówek.
Składniki:250 g
mąki żytniej35 g
oleju rzepakowegoszczypta
soli2 łyżki
cukru14 g
drożdży1
jajko100 ml
wodypowidła śliwkowe bądź inna
konfituraSposób przygotowania:1. Z
wody,
drożdży i
cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.2. Do rozczynu dodać
jajka,
mąkę, szczyptę
soli,
olej i wyrabiać ok 5 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości.3. Ciasto podzielić na 7-8 części. Uformować drożdżówki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostawić do wyrośnięcia na ok 15 min.4. Po wyrośnięciu na środku drożdżówki położyć dwie łyżki
powideł śliwkowych i posypać kruszonką. (do ciasta, które pozostało w misce dodać 2 łyżki
mąki i 2 łyżki
cukru, wyrobić palcami)5. Piec w temp. 200 st. C 20 minut. Wystudzić na kratce.SMACZNEGO!