ßßß
Bardzo fajny deser na upalne dni. Delikatna panna cotta z lekko wyczuwalnym aromatem róży, podana z dosyć zdecydowanym w smaku sosem z czarnych porzeczek na bazie brandy.Składniki na 4 porcje:250 ml śmietany kremówki 30%250 ml mleka60 g cukru3 płaskie łyżeczki żelatyny0,5 łyżeczki wody różanejodrobina oleju do wysmarowania foremekŻelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofalówce.Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie gotować!). Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Dodać wodę różaną i przelać przez gęste sitko.Foremki lekko wysmarować olejem i napełnić je gotową mieszanką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 1-1,5 godziny.Aby łatwiej uwolnić deser z foremek, należy je zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie lub ogrzać palnikiem.Sos z czarnych porzeczek:250 g czarnych porzeczek + kilka do dekoracji, oczyszczonych i umytych70 g cukru cukru trzcinowego50 ml wody50 ml brandyWszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu (doprowadzić do wrzenia). Cały czas mieszać, aż owoce się rozpadną i nadmiar płynu odparuje. Gotowy sos przetrzeć przez sitko i odstawić do wystygnięcia.Gotową panna cottę polać sosem przed samym podaniem. Udekorować świeżymi owocami czarnej porzeczki.Życzę smacznego!
