ßßß Cookit - przepis na Różana panna cotta z sosem z czarnych porzeczek

Różana panna cotta z sosem z czarnych porzeczek

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny deser na upalne dni. Delikatna panna cotta z lekko wyczuwalnym aromatem róży, podana z dosyć zdecydowanym w smaku sosem z czarnych porzeczek na bazie brandy.
Składniki na 4 porcje:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 ml mleka
60 g cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
0,5 łyżeczki wody różanej
odrobina oleju do wysmarowania foremek
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie gotować!). Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Dodać wodę różaną i przelać przez gęste sitko.
Foremki lekko wysmarować olejem i napełnić je gotową mieszanką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 1-1,5 godziny.
Aby łatwiej uwolnić deser z foremek, należy je zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie lub ogrzać palnikiem.
Sos z czarnych porzeczek:
250 g czarnych porzeczek + kilka do dekoracji, oczyszczonych i umytych
70 g cukru cukru trzcinowego
50 ml wody
50 ml brandy
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu (doprowadzić do wrzenia). Cały czas mieszać, aż owoce się rozpadną i nadmiar płynu odparuje. Gotowy sos przetrzeć przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
Gotową panna cottę polać sosem przed samym podaniem. Udekorować świeżymi owocami czarnej porzeczki.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/07/rozana-panna-cotta-z-sosem-w-czarnych.html