Wykonanie
Bardzo fajny deser na upalne dni. Delikatna panna cotta z lekko wyczuwalnym aromatem róży, podana z dosyć zdecydowanym w smaku sosem z czarnych
porzeczek na bazie
brandy.Składniki na 4 porcje:250 ml
śmietany kremówki 30%250 ml
mleka60 g
cukru3 płaskie łyżeczki
żelatyny0,5 łyżeczki
wody różanejodrobina
oleju do wysmarowania foremek
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Śmietanę,
mleko oraz
cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na wolnym ogniu, aż
cukier się rozpuści (nie gotować!). Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Dodać
wodę różaną i przelać przez gęste sitko.Foremki lekko wysmarować
olejem i napełnić je gotową mieszanką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na 1-1,5 godziny.Aby łatwiej uwolnić deser z foremek, należy je zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie lub ogrzać palnikiem.Sos z czarnych
porzeczek:250 g czarnych
porzeczek + kilka do dekoracji, oczyszczonych i umytych70 g
cukru cukru trzcinowego50 ml
wody50 ml
brandyWszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu (doprowadzić do wrzenia). Cały czas mieszać, aż
owoce się rozpadną i nadmiar płynu odparuje. Gotowy sos przetrzeć przez sitko i odstawić do wystygnięcia.Gotową panna cottę polać sosem przed samym podaniem. Udekorować świeżymi
owocami czarnej porzeczki.Życzę smacznego!