Wykonanie
Znalazłam kilka
białek w lodówce, więc coś musiałam z nimi zrobić. Świetnym rozwiązaniem okazały się ciepłe
lody z przepisu Raz a dobrze .
Sok z cytryny sprawia, że nie są mdłe, a
gorzka czekolada tylko podkręca smak. Całość znakomita, wszystkim bardzo smakowały.Składniki na 10 ciepłych
lodów:3
białka330 g
cukru80 ml
soku z cytryny40 ml
wodyżółty barwnik spożywczy, opcjonalnie10
wafli do
lodówZ
wody,
soku z cytryny oraz
cukru ugotować
syrop. Podgrzewać do uzyskania temperatury 118°C.W międzyczasie w misie miksera ubić
białka na sztywną pianę. Gorący
syrop powoli wlewać do piany, ciągle miksując na średnich obrotach. Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać 10-15 minut, aż masa całkiem wystygnie i stanie się gęsta i zwarta.Na koniec wmieszać barwik spożywczy.Gotowy krem przełożyć do szprycy z dowolną końcówką i napełnić
wafle. Schować do lodówki na 15 minut.W tym czasie przygotować polewę.
Polewa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
oleju rzepakowegoCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodając
olej. Odstawić do wystygnięcia. Płynną
czekoladę przelać do wysokiej szklanki i zanurzać w niej ciepłe
lody, czekając chwilę, by nadmiar
czekolady ściekł z powrotem do naczynia. Ostawić do zastygnięcia.Przechowywać w lodówce do 3 dni.Życzę smacznego!